2017. május 1., hétfő

Gportal történetíró verseny -- nyerés:)

A mai egészségügyi jelentést később írom meg, most egy kicsit másról lesz szó.
Kaptam egy simogatást. Többet is kaptam pár kedves olvasómtól, tényleg, szívbalzsamoztató a hozzámállásuk, ez azért bizonyíték, hogy mégsem vagyok romboló és negatív izékkel ellátott.
Szóval:
A Gportal történetíró versenyt rendezett, és azon csoda folytán nevezhettem be, hogy meghosszabbították talán két héttel a részvételi időt, mert a vizsgálatok és a műtét, kórház, utánavaló kezelések elterelték a figyelmem, lejárt az idő.
Meg volt adva 10 szó, mellyel történetet kellett írni.
De itt van, bemásolom.

TAVASZI TÖRTÉNETÍRÓ VERSENY

A feladat

Írj egy minimum 250, maximum 800 szavas történetet, amely tartalmazza az alábbi kötelező szavakat:
pillangó, csicsereg, gyümölcs, kikelet, nagyító, pad, lépked, alkonyat, keresgél, kacag.
A bónusz szó, mely az előzőekből egyet kiválthat: becsületes.

A történetben a kiemelt szavaknak kötelező szerepelnie. A szavakat tetszés szerint ragozhatod, de arra ügyelj, hogy más szót nem csinálhatsz belőle (pl. a pad szóból nem lehet padsor). Ha a ragozás terén valamiben nem vagy biztos, kérdezz bátran!
A bónusz szó kiválthatja valamelyik kötelező szót, tehát ha nem szeretnéd beleírni a sztoriba pl. a gyümölcsöt, akkor használd helyette a becsületes szót. A bónusz szót nem kötelező felhasználni.

A történetírás szabályai a fentieken túl:

– Adj címet a történetnek!
– A történet tartalmazhat párbeszédet, de nem kötelező.
– A történet főszereplője bárki/bármi lehet.
– A történet lehet baromi vicces, komoly, vidám, szomorú, szerteágazó, egyszerű, bonyodalmakkal fűszerezett, valós, kitalált, fantáziavilág, bármilyen!
– A történetnek nem szükséges tavasszal játszódnia, a lényeg, hogy a kötelező szavak szerepeljenek benne.

Több történettel is nevezhetsz!

Akármilyen irományt is alkot az ember, mindig ügyelni kell a helyesírásra. Ha bizonytalan vagy egy-egy szónál, vagy szeretnéd elkerülni a szóismétlést, használd bátran az alábbi oldalakat:
magyarhelyesiras.hu
szinonimaszotar.hu / szinonimak.hu
idegen-szavak.hu

Nevezés

Az elkészített írásaidat a webmester@gportal.hu e-mail címre várjuk. A történetet küldheted csatolmányként vagy akár a levél törzsébe is bemásolhatod, a lényeg, hogy valamilyen formában eljusson hozzánk! :)
Ne felejtsd el megadni a nevedet, s a történetek címét!
Nevezési határidő: 2017. április 16. (vasárnap) -- ehelyett lett április 29.

A novellám:




Kikelet – nélküled

Azt hiszem, a kikelet a hétköznapi természetnek a legnagyobb „durranása”.
Persze itt nem beszélek a természeti katasztrófákról, erre utal a „hétköznapi” szó.
Hiszen a tavasz szinte átfolyik a nyárba, a nyár az őszbe, s ahogy hűl a levegő, természetes lesz a tél beállta.
Valami befejeződik.
S a kikelet az, amivel megkezdődik az évszakok örök körforgása. Ahogy hosszabbodnak a napok, az alkonyat egyre később áll be, ahogy eltűnnek a mínuszok és egyre több a napsugár, az élővilág megélénkül, a fák virágba borulnak, és már nagyító sem kell hozzá, hogy a rügyeket vizsgálgassuk: még pár nap, s azok kipattannak, hirtelen fejedelmi, mesés menyasszonyi ruhát ölt minden, mi virágozhat.
De a nem virágzó növények is új ruhát kapnak: a friss, üde, élénkzöld árnyalatok szemkápráztatóak tudnak lenni.
Egyre többször fordul elő, hogy hajnalban a feketerigók, verebek csicsergése ébreszt.
A virágokból aztán később gyümölcsök fejlődnek, a színek kavalkádját tarka pillangók is élénkítik.
Csendben lépkedek a megszokott pad felé. Keresgélem azt a régi hangulatot, s nem értem, miért nem találom – pedig minden stimmel. Tavasz, élénk, határozott színek, szemgyönyörködtetően színes virágok és vidám pillangók, távolban játszadozó, kacagó gyermekek hangja... Mégsem ugyanaz.
Nem lehet semmi ugyanaz, bármilyen szépséges a természet, bármilyen illatos a levegő, hiszen te nem vársz ott, azon a padon. Nincs a kezedben egy csokor sárga virág. Mindig azt mondtad: „A sárga virág a legvidámabb. Vidám, mint a napsugár. Mosolygós és tiszta szívű, mint te.”
Egyedül áll itt az a pad, már ez sem ugyanaz. Mindenféle firkálmányok csúfítják...
És te... te hol vagy most? Beteg lettél. Hiába reménykedtünk, bíztunk. Ha nem látta senki, sírva imádkoztam érted. De legyőztek... s elmentél örökre. Emléked bennem él ugyan, s amíg én élek, te is élsz.
Nehéz nélküled tovább élni. Nehéz elfogadni, hogy a Nap újra kisüt, új kikelet éled – hiányoddal a színek elhalványulnak, a vidámság személytelen lett.
De az a feketerigó az erkélyem korlátján minden reggel meglátogat, és én olyankor mindig rád gondolok... s arra a padra, ahol sárga virágokkal vártál rám annyiszor...

*

A kötelező szavakat aláhúztam az egyszerűség és a könnyebb ellenőrzési lehetőség kedvéért, és elküldtem Word-dokként csatolva, de beleraktam az e-mail törzsébe is. (A wordös elválasztásokat nem vették ki, az aláhúzásokat benne hagyták az összes történet felsorakoztatásában, de a lényeg a lényeg.:))

* * *

Eredményhirdetés

A versenyre összesen 13 történet érkezett, melyeket az alábbi linkre kattintva elolvashattok:
TAVASZI TÖRTÉNETEK 2017
Olvassátok őket, és kommenteljetek bátran :)

A történetek között található vidám, szomorú és olykor szívbe markoló is. Érdemes elolvasni mindegyiket, biztosan talál magának mindenki saját kedvencet.
Volt egy-két történet, ami nem teljesen felelt meg a követelményeknek, több vagy kevesebb szót tartalmazott,  nem volt címe, vagy a megadott szavak egyikéből más szó íródott. Kizárni nem zártunk ki senkit, de ezekre legközelebb figyeljetek oda jobban! :) Még egy tanács: érdemes a történeteket Wordben írni, vagy más olyan programban, amiben van helyesírás-ellenőrző. Bár egy program sem lehet tökéletes, de a legnagyobb hibákra biztosan felhívja a figyelmet.

Végül két NYERTEST választottunk:

Isabelle: Üvegpillangó
Jószay Magdolna: Kikelet – nélküled

A nyertesek 150 kredit jutalomban részesülnek.
Szeretnénk megköszönni minden nevezőnek a történetekbe fektetett munkát és időt, nevezzetek legközelebb is! :)

* * *

Nagyon örültem neki, és nagyon jólesett. Igazi lelki vigasz, simogatás volt.
Köszönöm.
Felhívom a figyelmet, hogy a másik nyertesé is nagyon jó, gratuláltam is neki, mint ahogy ő is nekem.
Én azt hiszem, ez is csak azt bizonyítja, hogy nem adtam fel -- különben ezt már az azóta született verseim is bizonyítják, mert aki feladja, így viselkedik? --, igyekszem tovább élni, csinálni mindent úgy, ahogy eddig, gyűjtöm a következő e-verseskönyvem anyagát... és szeretnék elfelejteni mindenféle, rám igenis negatív, romboló és degradáló véleményeket. De ettől még megírom a valós tényeket.
El lehetne rajta gondolkodni.

6 megjegyzés:

  1. Szívből gratulálok! Nagyon szép, szívhez szóló történetet írtál! Megérdemelted, hogy nyerj vele.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok!
    Nagyon sok minden van még benned, 100 évig kell élned, de még akkora sem írod le minden mondanivalód,kiapadhatatlan vagy!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, Magdi! Nagyon szép történetet írtál!Írj még nagyon sokat!

    VálaszTörlés