2015. november 5., csütörtök

Ügyintézés lakásfenntartás-ügyben

Már hetek óta ezzel készülünk, és mégis, mikor már -- legjobb tudásunk szerint -- minden megvan, mégsem tudok aludni előző éjjel, annyira míszem van az ügyintézésektől...
Miután nyáron, a több hónapos kormányhivatali aktív korúak ügyintézésénél rákérdeztem a lakásfenntartási ügyre (hogy azt is itt kell-e intézni), megtudtam, hogy nem, az maradt az önkormányzatnál -- megkönnyebbültem. Talán ugyanolyan lesz, mint eddig -- gyors, laza, természetes.
Nyáron Szilvi bement egy űrlapért, annak neki estünk és több napig foglalkoztunk vele, meg a több oldalas tudnivalókkal -- ugyanis az űrlapok, mint minden évben, változnak. Több, kevesebb, másabbak az érdeklődések tárgyai.
Emlékeztem rá, hogy tavaly hiába akartam buzgómócsingoskodni és egy héttel november 1. előtt bevittem, hogy én elindézem addigra -- hát hazaküldtek, hogy ezzel csak a jelzett dátum UTÁN jöjjek. No, ezért nem vittem korábban. Nem magamtól.
DE arra senki illetékes nem gondol, hogy november 1. után az első ügyfélfogadási hivatali napon MÉG nincsenek ahavi számlák, csekkek, igazolások, bankszámlakivonatok, nyugták az ahavi fht.-ról ésatöbbi.
Így viszi az ember az előzőeket, na most, az előző havi fht.-nyugta pedig a még azt megelőző hónap díja... hogy néz már az ki? Mindegy, az utolsót mindenből lemásoltattuk egy csomó pénzért. Ráadásul Szilvi pár órát rááldozott a közös képviselő új helyének megkeresésére, ami a hőszolgáltatási jogosultság igazolása miatt szükséges. Amit kétszer, két ember is átnézett, mert a közös képviselő elég szétszórt volt, kihagyott dolgokat, nevet, adatot, beikszelést a szükséges dologhoz, s az alkalmazottnak csak odaszólt, hogy rakjon rá pecsétet. Még szerencse, hogy Szilvi azért kérte a fiatalabb alkalmazottat, hogy azér" nézze már át a dolgot...
Lényeg, hogy itt kell másolat a Szilviék válásáról, gyerekelhelyezésről, -tartásdíj-megállapításról, családi pótlékról, és ugyanakkor mindnek az utolsó kivonata. Csakhogy az utolsó számlakivonaton az a hónaprész volt, ahol ezek pont nem voltak, hanem az előző végén. Az már az ügyintézőnek túl régi volt...
Összeszedve magam ui. elmentem a délutáni fogadóórára, mert ezeket szeretem személyesen intézni, mert mindig adódik kérdés vagy megmagyaráznivaló; tehát ne töltsük feleslegesen levelezgetéssel a dolgot.
Változott tavaly óta a rendszer is, kordonnal van elkerítve a liftes rész, és mágneskártyáért kell folyamodnunk személyi igazolvánnyal a recepcióstól, mely után sikeresen félrehúzhatunk egy elzáró fémrudat vagy mit, ami által odakerülhetünk a lifthez.
A 4.-re felérve ott is kellett a mágneskártya, oda kellett érinteni egy részhez az egyik bizonyos részét, és már be is lehetett jutni a folyosóra. Ezek tavaly nekem még nem voltak...
Nem túl soká foglalkoztak is velem, de a hölgy fele cuccot visszaadta, mondván, hogy majd hivatalból megkérdezi a tényeket, mert nem minden másolat friss adatú... Mondtam, hogy miért nem, de nem nagyon érdeklődött. Szerencsére így is bevette a kérelmet, csak hát nem tudom, mennyi időt fog kóstálni az, hogy mindent hivatalból mégegyszer kikérdez.
Vagy pl. a Bence után járó gyerektartásra kitől akar rákérdezni, mikor a gyerek apja is munkanélküli lett és ők fizetik be sk. a díjat...?
A jövedelmünk csp-vel, gyt-vel és a két fht.-val együtt hármónknak 76300. Osztva 3-mal: 25430/fő.
Veszteni akkor sem veszthetek, ha nem ítélik meg. Állítólag valamiért két végzést fogok kapni, de elfelejtettem, miért; vagy már azt hiszem, akkor sem vágtam.
Ha én nem kapom meg ennyi egy főre esővel, akkor nincs hozzáfűznivalóm.
Amit meg kéne kapnom: a lakásfenntartási hozzájárulásként az a havi 5700 Ft, amivel eddig is kevesebbet kellett fizetni a hőszolgáltatásért. Sokkal több egyébként az egy főre eső alsó határ...
A manőverek végén a hölgy megkérdezte, hogy lenne-e még egy kis időm. Kedélyesen mondtam, hogy hát hogyne. Mert kitöltetett velem egy papírt az önkormányzati-városházi tapasztalataimról. Ami azért nem volt kevés, főleg szemüveg nélkül.:) De gondoltam, hogy ha készséges vagyok -- én végig, minden ügyintézésnél nagyon alázatosan kedves, készséges, segítőkész szoktam lenni --, hátha segít valamit a gyorsabb ügyintézésben ez a tulajdonságom.
Mindegy, túl vagyok rajta, most majd várhatom a két (!) végzést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése