2015. május 20., szerda

Molyszeretet indoklása plecsniért

Szeressük együtt a molyt!
Fleur_Rouge_Cerise indította, 386. résztvevő voltam.


Sokat gondolkodtam rajta, hogy miért is szeretem a Molyt. 
Erre invitálnálak titeket is, hogy gondolkozzatok ezen. Nem karcot kérek (MONDOM NEM KÉREK KARCOT!), hanem az irományotokat tegyétek fel a polcra, kukaccal, nevetekkel és szóljatok itt. Köszönöm a megértést!
SÚGÓ: Szöveget a polcra a fogaskerék ikonnal lehet és az Új szöveg fülnél. 
Könyörgök, ne hozzászólásban írjatok!
A polc: (link)
A ZÖLDÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN: Nem mindig zöldítek mindennap, így ha látjátok, hogy még mindig nem vagytok zöldek, akkor kérlek, essetek kétségbe, 30 napon belül mindenkit zöldítek, nincs elfelejtve. 
Ha valakit harminc napon belül sem zöldítek, az valószínűleg azért van, mert nem szólt itt, hogy fenn van a polcon az irománya…

Ezt írtam és raktam fel a polcra:
"Mi együtt szeretjük a Molyt kihívásra

Már augusztusban 4 éve lesz, hogy molyos vagyok, egy régebben itt lévő barátom ajánlotta, hiszen tudja, mennyit olvasom, és úgy vélte, ez nekem itt jó hely lenne. 
Elsősorban a rendszerezhetőség, ami itt megragadott. Hogy tagságomtól dátum szerint – visszamenőleg pedig évek szerint – besorolhatóak a könyvek, melyek olyan jól mutatnak a polcokon. Egész életemben egy mára már elsárgult kockás füzetbe vezettem az olvasmányaimat, de csak sorszámozva, író+cím; mely bizony, már úgy 1200 körül betelt. Mindig gondolkoztam, hogyan is kéne ezt valahogy úgy csinálni, hogy írók szerint is csoportosítva legyenek (mint itt a szöveges olvasmánylista), meg azért az olvasási sorrend is nagyjából követhető legyen. 
Mindez itt megvalósulhatott! Csupán az kellett hozzá – és imádtam ezzel foglalkozni –, hogy lehetőleg az eddigi összes olvasásomat a Moly-tagságom kezdetéig legalább év szerint visszaemlékezve megpróbáljam felvinni. Hála a kockás füzetnek, a nyersanyag megvolt.
Élveztem és kifundáltam, hogy hogyan lehet régi, de az itteni nyilvántartás számára új könyveket felvinni. Több saját könyvet lefotóztam, mert borítót máshogy nem tudtam volna mellékelni. Más híján saját fogalmazású fülszövegeket is írtam a könyvekhez, mert nem szeretem a „hiányos” dolgokat (ha csinálok valamit, ha egy mód van rá, legyen teljes:)). 
Gyerekesen tudok örülni mindig a kis ajándéknak, amit az adatbővítésért kapunk: az a kis köszönőlap, amikor egyik cica virágot ad a másiknak.:) Élvezem az ezzel járó, pár napig tartó „kitüntetettséget”. 
Aztán felfedeztem a kihívásokat, és nagy elánnal vetettem magam beléjük. Végére sosem érek, de amióta részt veszek bennük, úgy másfél éve, azért már 200-on felül van a plecsnijeim száma. Mivel gyűjtögetős típus vagyok, ezeket is úgy imádom.:) 
A kihívások „használata” óta írom az értékeléseket is, az olvasott könyvek nagy részéhez. Elégedettséggel tölt el, ha beválogatják valamelyiket merítésbe, melyeket szívesen olvasok. 
Nagyon sok mindent még nem próbáltam, nem ismerek, nem használok, nem találok; de ha nagyon kell valami, utána lehet járni. 
Aztán: sok olvasmányomról, amelyek létezéséről sem tudtam, innen szereztem tudomást. Itt ajánlják, látom a borítóját, utánajárok, elolvasom, mit írnak róla, aztán beszerzem. Van úgy, hogy annyira erős késztetést kapok innen valaminek az azonnali elolvasására, hogy mindenképp a megszerzésén vagyok. 
El szoktam olvasni mások értékeléseit is, és elgondolkodom rajtuk, ha néha teljesen máshogy látják; és örülök, ha más is úgy látja, ahogy én. 
Mostanában szeretem az idézeteket is gyűjtögetni, s főleg, ha gépben olvas az ember, nem nagy erőfeszítés, hogy ezt olvasás közben folyamatosan oda is gyűjtögesse. 
Szeretem, ha itteni szerzők komolyan veszik, esetleg kedvelik, számítanak az értékelésemre – netán meg is köszönik és hálásak érte. Ez annyira jólesik az embernek – és hát nyilván az írónak is, ha leginkább pozitívumokat írnak a könyvéről. 
Több ismeretség is származik innen. 
Azonkívül imádom a könyvjelzőket, megrendeltem a molyos kitűzőket is „azonnal”.:) 
Szeretek részt venni pl. a versköltéses játékban – izgalmas. 
Szeretem mások olvasmánypolcait nézegetni, ki mit olvas, mert néha ötleteket ad. 
Izgulok, hogy valami – bármi – miatt soha meg ne szűnjön a Moly, mert 4 éve már nincs kockás füzet vezetve… Minden olvasmányom csak itt van, és ez is olyan jó, hogy mivel legalább év szerint az összes rendszerezve van, így könnyűszerrel utána tudok járni bárminek, össze tudom hasonlítani az évek olvasottságát, mikor milyen stádiumban voltam, miket olvastam ebben meg abban az életszakaszban. 
Mivel szerző is vagyok (nem a molynevemen), 4 könyvem is van itt fent, és még arra a 2 karcra is büszke vagyok, melyekben valakik egymásnak 1-1 versemet közvetítik. 
Hát nagyjából ezért szeretem a Molyt. Ha nincs gépproblémám, szerintem mindennap többször is meglátogatom."

Bőséges irományomért megkaptam érte a 218. plecsnit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése