2015. március 20., péntek

Napfogyatkozás saját szemszögből is

"2015. március 20-án, pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A napfogyatkozás kapcsán országszerte számos programmal várnak benneteket, ahol speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget. 
A 2015. március 20-i fogyatkozás valójában teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el."
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Van egy nagyon jó képem, melynek fotósa végigkövette 10 percenként az egész, kb. 2,5 órás napfogyatkozást, és ezt egy képre rendezte be. Engedélyt kértem tőle a nyilvánosságra tételre.


Mi pont az elején kapcsoltunk, hogy ma mi is van. Sajnos, semmiféle védőfelszerelésünk nem volt, így pusztán UV-szűrős napszemüvegben mentem ki az erkélyre, és egy pillanatra belenéztem a napba. Ezt úgy 20-25 perc múlva megismételtem. Nem volt kellemes, meg míg néztem, semmit nem láttam a vakításon kívül.
Utána viszont, lehunyva a szemem, a szemhéjam mögött láttam a nap épp aktuális képét!
Ezeket le is rajzoltam Szilvinek gyorsan, behunyt szemmel (láccik is!) egy kezem ügyében lévő eonos borítékra:


Aztán egy órával később a neten láttam egy hármas fotót, hogy hogyan nézett ki a nap három bizonyos időpontban. Ebből az első kettő megegyezik az enyém által rekonstruáltakkal, és az időpontok is egyeznek nagyjából!
Ehun e'!:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése