2015. február 2., hétfő

Szavazás az idei Európai Év Fájára


2014-ben hazánkban a tatai platán nyerte az Év Fája címet. Ez a fa idén az európai verseny magyar résztvevője.

"Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. A cseh versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és támogatja a mai napig. Az európai verseny döntőjébe az részt vevő országok győztesei jutnak tovább.

Az Európai Év Fája célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően az Európai Év Fája versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Anglia, Észtország, Franciaország, Írország, Olaszország, Lengyelország, Skócia, Szlovákia, Spanyolország, Wales és Magyarország fái versenyeznek az idén. A versenyhez folyamatosan várjuk a további csatlakozó országokat Európából. Célunk, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon.

A szavazás 2015. február 1-től 28-ig tart. Az utolsó héten (február 21-től 28-ig) a szavazás titkos, a szavazatok száma ezen időszak alatt nem látható. Az eredmény 2015. március 5-től nyilvános. Az ünnepélyes díjátadóra 2015. április 22-én, Brüsszelben kerül sor.

Szavazási szabályok:
Egy e-mail címről csak egyszer lehet szavazni.
Az eldobható e-mail címről érkező szavazatokat megsemmisítjük.
Az e-mail címek érvényességét a szervező ellenőrizheti, és az érvénytelen címről érkező szavazatokat törölheti.
A verseny szervezője, az Environmental Partnership Association fenntartja a jogot a szavazás felfüggesztésére illetve a szavazás szabályainak megváltoztatására.
Szavazni lehet: www.treeoftheyear.org oldalon!


A fa története:
Az Öreg-tó partján álló tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

Információk:
Faj: Keleti platán (Platanus orientalis)
Kor: 232 év
Hely: Tata, Komárom-Esztergom megye, Magyarország
GPS: 47°38'51.6"N 18°19'07.7"E
Nevező: Ökotárs Alapítvány"

Az infók zöme az evfaja.okotars.hu oldalról származik.
Magam részéről 5 élő mélcímemről szavaztam a fára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése