2014. november 8., szombat

Telefon-gondolatok

Alapból nem vagyok telefonálgatós típus. A vonalas telefonom is gyakorlatilag kihasználatlan, de arra jó, hogy ha barátnővel, jó ismerőssel hosszasabban szeretne az ember csevegni, akkor előzetes kölcsönös oda-vissza jelzés után felhívhassuk egymást beszélgetni. Valamint még előszeretettel használom előjegyzéskérésekre. Ezeken túl rosszul vagyok, ha csörög, mert az 95%-ban ún. rábeszélős stb. "kamutelefon".

A régi jó kártyás Samsung mobilomon (melyet Danitól kaptam egy anyák napjára vagy 7-8 éve) nem beszélek annyit, hogy háromhavonta fel kelljen tölteni. Jó volt az anno, hogy egy évig megvolt a lehetőség; az ember általában úgyis hamarabb fel kell hogy töltse még akkor is, ha igen lájtosan telefonálgat. Akkor feltöltöttem az e-bankommal a legkisebb összeggel, háromezerrel, és azzal jól elvoltam. De egy ideje először csak furcsálltam, hogy milyen gyakran jön a figyelmeztető sms -- hát hogy a fenébe, "most töltöttem fel!" -- mire nagy nehezen tudatosult, hogy most már háromhavonta lejár, és ha késik a feltöltés, begyógyul a SIM-kártya. Szilvi is sokszor az utolsó napon tölti muszájból a sajátját, de akkor ha törik, ha szakad, ha cigánygyerek potyog, akkor is; mert annyi a mobillehetőségnek.
Nem szeretem ezt a sűrű kötelezettséget. Ráadásul így aztán az e-bankos töltési lehetőséget sem használhatom ki, mert úgy járok, mint jó ideje: csak halmozódik, halmozódik, és alig bírtam tavalytól a felhalmozott 11 ezer Ft-tal mit csinálni, hogy csökkenjen, ha újra töltögetni kell.
Azóta tanultam a dologból: a sokkal kényelmetlenebb postai töltést használom, ott legalább csupán 1500-at is lehet tölteni. Így végre már elértem, hogy 5000 alá menjen a kártyám az előtt, hogy újra kelljen tölteni.
Az a baj, hogy nem lehet a felgyűlt pénzzel azt csinálni, amit akarok: pl. szívesen átutalnék belőle anyámnak vagy Szilvinek, mikor ők jobban rászorulnának némi töltésre. Nem is értem, ezt miért nem lehetséges megoldani a szolgáltatónak; olyan körmönfont?
Ez a telefon nekem nem arra való, hogy hívjak valakit és órákig cseverésszek rajta, tehát csak szükséges, pár perces hívásokra tartom, vagy ha máshol vagyok, akkor használom gyors infókra vagy beszélgetésre -- ezeken túlmenőleg ez a szám van megadva mindenkinek elérhetőség gyanánt. Vagy pl. ezen hívtam Szilvit kórház alatt, mert ő már nincs benne az alant említett családi csomagban... illetve ha nem túl gyakran, de őt kell hívni, mert valamelyikünk nincs itthon és mondanivalónk van, akkor mindig ezt használom. Ha ő akar mondani valamit, megcsörget és visszahívom.

Ugyanis a csevegésre ott van a családi csomag, egy szintén Dani által akciósan, párban vett előfizetéses Nokiával. (Eredetileg nem nekem volt elrendelve, de pár hónap után pont aktuális lett, hogy fel tudja használni, ha már két telefonja lett.) Ezt a megoldást számomra ő találta ki anno, mikor Szilvi 1 évig nem Debrecenben lakott, ugyanis nem bírta nézni, hogy havi 15 ezreket költök feltöltésre, hogy Szilvivel tudjak beszélni. Ő indítványozta a két előfizetésessel és 3 kártyással megoldható családi csomagot. Ez nekünk nagyon megérte, kár, hogy nem előbb jutott eszünkbe.
Most már Szilvi ugyan, aki miatt nyitottuk, kilépett, hiszen ideköltözött; de az anyám és István kártyásával naponta akár órákig is lehetséges beszélgetni a havi ezerpárszáz Ft-os családi csomaggal, valamint természetesen Danival is (bár vele nem jellemző a hosszas telefonálgatás, Dani is olyan, mint én: csak a szükségeset).
Szóval ez a telefon a családi csomaggal nagy áldás nekünk anyámmal és Istvánnal. Ennek a száma nincs is megadva senkinek az érintetteken kívül. Ezért tudom, ha ezen más csörget, akkor az szintén kamutelefon vagy téves hívás. Istvánnal a számítógépes problémáknál is nagyon hasznos, hiszen nem elég az, hogy ránézési programja van a gépemre és sok mindent távolból is meg lehet oldani, de nyilván közben azért nem árt tartani -- néha akár több órán át is -- a kontaktust.

Visszatérve a kártyásra: találtam egy jó megoldást arra, hogy ne halmozódjon fel a pénz rajta.
Az Együtt az Állatokért Állatvédő Közhasznú Egyesület (a debreceni állatmenhely) hívásával vagy sms-ével darabonként 250 Ft-ot lehet nekik adakozni, melyet nyilván akkor a kártyámról emelnek le.
Mindehhez pl. a 84-es számot kell elküldeni sms-ben a 13600 számra. Azonnal érkezik visszajelző, köszönő sms.
Most fogtam, és elküldtem 4 sms-t így. Jólesett.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése