2014. szeptember 22., hétfő

...és időnként csak folyik, folyik a vízóra...

A legutóbbi vízóracserék óta a következőt már nem 7, hanem 6 évre dátumozták elő. Sűrűbben kell fizetni a 8800 Ft-ot (2009-es adat), esetenként két jól működő vízóra kötelező lecserélése alkalmával is. Plusz eddig mindig egy-egy nap nem csekély küzdelmek árán kivívott szabadságomba is került.
A vízóráknak optimális alapesetben tehát jövőre lesz itt az ideje cserékre.
De mint tudjuk, nálam okvetlen minden sokkal sűrűbben romlik el az átlagnál, a lehető legkíméletesebb használatok ellenére is, és gondosan ügyelődve arra is, hogy a legtöbb minden legsűrűbb elromlása, ha csak lehet, munkanélküliségem óta történhessen meg. Hadd gebedjek bele a lehetetlenségbe. Ez határidőnaplóink kapcsán könnyen bizonyítható.
Mint tudjuk, 2011 nyarán lettem munkanélküli. Rá egy évre már muszáj volt megkeresni, hol és hogyan kell vízóra-meghibásodási bejelentést tenni, miután több hónapja cseperészett a 3 éves (!) melegvíz-óra. Azért lett több hónapig "elhanyagolva", mert az az igazság, hogy hol csepegett, hol nem. Ha mondjuk, 2 hétig száraz volt a pitli alatta és elvettük onnan, tutira, hogy fél nap múlva arra léptünk be a budiba, hogy tocsog az egész, mert csepeg a vízóra. És ez tényleg hónapokig így ment. Csepegett 1-2 hétig, utána meg kb. ugyaneddig nem... És ugye, csak cseperészett, nem pedig folyt -- ezt a tényt a fogfájás--fogorvos kapcsolathoz hasonlíthatnám: amíg csak sajog, a gyarló szegény ember nem megy fogorvoshoz... csak ha már másra sem tud gondolni a fájdalomtól. Pláne különösebb jövedelem nélkül.
Lényeg, hogy 2012 nyarán kénytelen voltam hibát bejelenteni, fogadni a vízórásokat, és kicserélték a vízórát. Természetesen nem számított, hogy a 6 éven belül volt -- ugyanúgy fizetni kellett érte vagy 4000 Ft-ot. Ez az ÚJ vízóra tehát most 2 éves.
És nem hiszitek el: most, nyár óta már másodjára csepeg. Köztük volt olyan jó hónap szünet.
Az első csepegés akkor volt, amikor előző nap a liftre kirakott kiírást olvashattuk: másnap 8-13-ig nem lesz meleg víz, mert valahol csinálja-tisztítja vagy mit csinál a közmű. Jó'van, ilyen szokott lenni, semmi gond. Egyébként meg... VOLT meleg víz az előre jelzett időpontban... csak aztán nem, úgy 13-tól 19 óra körülig. Na bumm, eltolódott; ebből sincs probléma, mert lényeg, hogy gyerekfürdetésre legyen.
No de ennek kötelező azzal járni, hogy a központi elzárástól kezdve elkezd csepegni a két éve, soron kívül újra cseréltetett vízóra? Elmondanám, hogy végig csepegett a vízlezárás alatt! (Én laikus vagyok, tehát nem csoda, hogy számomra ez nem logikus.) Szerencsére nem úsztunk, csak úgy lájtosan, de azért nem unatkoztam, mert aláfolyt az almoszsáknak, a tisztának is meg a használtnak is... melyeket a vécében tartunk, mert hol máshol egy panelben?
Mikor visszajött a meleg víz, elmúlt a csepegés.
Érteni nem értjük, de lényeg, hogy elmúlt. Azért a vízóra alá rakott pitli még ott volt hetekig, szárazon, de ott volt. Aztán elvettük onnan, mert abban az 1 m2-es budiban van nálunk éppen elég minden.
A csepegést már szinte el is felejtettük.
Eltelt egy bő hónap, és mindenféle vízzel kapcsolatos kiírás nélkül, úgy, hogy VAN víz, egyszer csak arra megyek be, hogy beletoccsanok a budiban álló vízbe! Természetesen folyt a melegvíz-óra. Nem csak csepergett néha, ez most igencsak szaporázta. Szégyellem is, de az idegtől és tehetetlenségtől brutális káromkodássorozatot eresztettem meg, miközben kipakolásztam minden szart, és elkezdtem felszedni a rohadt vizet. A káromkodás megelőzte azt, hogy ne kezdjek hangosan bömbölni, de ugyanakkor tudatosult bennem, hogy nincs mese, ez a vízóra megint csak úgy szar, ahogy van.
Persze aláment az edény is újra, ami egyébként nem lehet akármi, vagy akármilyen formájú. Kevés a hely; a vízóra és a budi közt nincs 15-20 centi se a padlón, ergo ezen a részen kell elférni a pitlinek, tehát nem oldhatom meg a problémát egy főzőfazékkal... Annál is inkább, mert a padló és a fal találkozásánál van egy 5-6 centi ferde rész, tehát a pitlinek vájdlingszerűnek kell lennie, hogy a felső széle kerülete nagyobb legyen, mint az alja, ez megy a ferdeség fölé. Ilyen cucc nekünk csak egy van, ilyen kicsi és vájdlingszerű, ami azt jelenti, hogy ilyen mértékű csurgásnál legalább óránként öntögetni kell kifele.
Hát ezt itt nem mertük hagyni -- mi a garancia, hogy óránként vagy sűrűbben nem felejtjük el; vagy nem kell-e elmenni itthonról, vagy mi lesz éjszaka... stb.
El kellett zárni a melegvíz-főcsapot. Két kézzel, törlőkendővel, húsomba vájva sem akart sikerülni, csak úgy 45 fokig, és 90-ig kellett volna. Nyilván sosem voltam erős, ez az izé meg valószínűleg be volt ragadva, nem igazán szoktuk ezt használni. De régen nem emlékszem, hogy bármikor is probléma lett volna az elzárása...
Már elhagyott minden erőm, ám egyszerűen nem hagyhattam abba, muszáj volt elzárni; a sok kínlódás után a művelet jó félóra múlva sikerült. Csepegés abbamaradt...
Közben előkerestem minden iratot, onnantól kezdve, mikortól '96-tól vízóráink vannak... a cserékről, számlákról, mindenfélét. A netet is kijegyzeteltem, hol kell bejelenteni hibát, többféle számot is. Gondoltam, másnap reggel ezzel kezdek.

Jött a fürdetés időpontja: természetesen már meg nem tudtuk kinyitni! Pedig Szilvi sokkal erősebb, mint én, de nem jött össze... úgyhogy fazekakban melegített vizet tűzhelyen, és lavórban mosta le a gyereket, meg ő is úgy mosdott le.
Éjfél körül újra megpróbáltam kinyitni, hogy hátha nem kell újra vizet melegíteni a magam számára... kínlódtam vagy 10 percig -- semmi. Szilvi is sertepertélt még, mondja, megpróbálja még egyszer. És mit ad az Úristen? A végén csak sikerült a qrva vízóra qrva főcsapját kinyitni -- gondoltam, legalább annyi időre, míg elmosogatok meg akkor már én megfürdök; éjszakára megint el akartam zárni.
Fürdés után nézem, nézegetem a vízórát. Mintha elállt volna a folyás. Egy ideig még lájtosan cseperészett, majd a negyedóra múlva már láttam, hogy a pitli ugyanolyan száraz, mint ahogy otthagytam... Merjek így lefeküdni? Mondjuk, nekem 4 óra múlva úgyis kelnem kell macskaetetés miatt, hát gondoltam, még ha újraindul is a csepergés, tán csak kibírja a pitli addig.
És újra elállt, s azóta is úgy van a főcsap, kinyitva, miközben már majd' két hét telt el megint...
Nem szóltam a központi szerelőknek -- rühellem az ilyet, hogy gond van, hiba van, aztán meg mikor jön a szerelő, nem reprodukálható a hiba! Mennyiszer volt már ilyen, pl. számítógépnél! Valószínűleg ismeri mindenki a szituációt...
Most folyamatosan, ha kell, ha nem, ott van a pitli, és nyitva van a főcsap. Nem merünk hozzányúlni, mert szerintem bármi hozzányúlás megint változást okozhat. Igaz, a külső, karbantartás jellegű elzárások ugyanúgy be fognak kavarni, már látható előre. Tisztában vagyok, hogy ez már nem javul meg magától, nem is vagyok nyugodt egyáltalán. Ha hosszabb időre elmegy az ember ezentúl, meg kell próbálni elzárni, utána meg kinyitni, ha órákig tart, akkor is. A szerelő nem jön azonnal, az a gond. Majd előjegyez 1-2 napra, addig el kell zárni, utána meg "megjavul"... Áááááááááááááá....
A legutolsó kétvízóra-cserés papíron az van, hogy 2015-ben lesz csere. Tehát jövőre. Jó lenne addig kihúzni, s akkor majd hátha elhiszik nekem, hogy cseréljék a meleget is attól függetlenül, hogy annak nem telt még le, mert 3 éve cserélték ugyan, de attól még szar. Mondjuk, így is, úgy is tejelni kell érte, de legalább egy szerelőkiszállással kevesebb lenne a végeredmény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése