2013. február 7., csütörtök

Európai Év Fája versenyre


Az Országos Év Fája verseny tavalyi győztese
ez a platánfa az egri Termálfürdő területén.

Faj: platán
Hely: Eger, Heves megye, Magyarország
Kora: 250 év
Szavazatszám: 3238

Az egri Termálfürdő területén több fafaj egyedei élnek, melyek a speciális mikroklíma miatt gyorsan fejlődnek, nagyra nőnek. E különleges fák közül az Év Fája versenybe egy platánt neveztek a helybéliek, mely az altalaj jó vízellátottsága miatt nagyon jól érzi magát.
A szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. De a legenda, sajnos, nem igaz: a fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették.
A nevezők nagyon vigyáznak a fürdő területén élő fákra, a kezelési munkákba a fa mérete miatt a tűzoltóság is besegít. A fa 1978 óta védett.

Ezzel nem ért véget -- hiszen elkezdődött az Európai Év Fája verseny, amelyben a résztvevő hat fa különleges erővel bír: összetartják a körülöttük élőket, azt a közösséget, mely ebbe a versenybe is eljuttatta őket.
Az Európai Év Fája versenyben nem a legidősebb, legnagyobb vagy legszebb, hanem a legszerethetőbb fákat keressük. A versenyben olyan fák vesznek részt, melyeknek története van és különösen fontosak az őket nevező közösség számára. Az Európai Év fája versenyben az Országos Év Fája versenyek győztesei vehetnek részt.

A versenyző fák rövid történeteinek elolvasása után szavazni lehet kinek-kinek a legkedvesebbre!
E-mailcímenként egy szavazás történhet.
Szavazni lehet: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szavazz-a-magyar-fara/
A szavazás 2013. 02. 28-ig tart, mely időszak utolsó hetében a szavazás állása titkos lesz. A végeredményt 2013. március elsején teszik közzé.

Imádom Egert, egyik kedvenc magyar városom, és a fákat is nagyon szeretem.
Ez a fa pedig különleges és csodálatos! Így aztán tehát öt, régóta aktív -- tehát nem most, emiatt kreált! -- e-mailcímemről is szavaztam természetesen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése