2012. december 31., hétfő

A mi szilveszterünk


A mai nap szilveszter napja. Nem kapkodtuk el: ma van az Emberek aranyban kiállítás utolsó nyitva tartása. Ezt terveztük délutánra.
Ám reggel, mikor kicsődültem a fürdőszobából, szinte hihetetlen, de egy dísztasak lebegett az orrom előtt egy nyájas maciképpel kísérve, miszerint boldog évutolsónapját!:))
Eszerint kaptam egy naaagy angyalszobrot 4 kissárkánnyal! Ebből kettő épp kifelé kel a tojásokból... egy az ölében, egy a vállán csücsül. Lilák és zöldek (kedvenc színeim, mintha csak tudták volna...). Természetesen a Figurashopból ered! Emellé, hátha nem találnám elégnek, megkaptam a Cast-könyv 6. kötetét, egy második Canon-akksit, egy újabb hajfestéket és 2 dvd-t két sorozattal (egy Hazudj, ha tudsz és egy Sherlock Holmes).
(Az összesített fotót majd a végén, mert az ajándékroham nem ért véget, csak a nap vége felé.:))

Tehát eltömegközlekedtünk arrafelé, amerre én még nem jártam: a Király utcára, a VAM Design Centerbe. Először fura kiírást találtunk, ami zavarba ejtett bennünket, egyik helyen az volt, hogy ma 18 óráig van a kiállítás nyitva, másik ajtón meg valami 13 óra volt megjelölve. Most pedig fél 3 volt... De mint kiderült, az a pénztári helyiségre vonatkozott, ám mire gondol a paraszt, ha a pénztár csak 13 óráig van nyitva? Hogy akkor nyilván jegyet sem lehet venni a 18 óráig nyitva tartó kiállításra... Már majdnem visszafordultunk, mikor az épületnél lévő őr kedvesen eligazított bennünket, hogy valóban nyitva van a kiállítás, csak a jegyet nem ott kell venni, ahol 13 óráig lehetett, hanem beljebb, a ruhatárrész után.
Megkönnyebbültünk, hogy utunk mégsem volt hiábavaló! És örültünk, mikor láttuk, hogy fotójegy is kapható -- a jegyek mellé nyilván vett István két fotójegyet is. Naná.


A kiállítás nagy élményt ígért, nem véletlen, hogy István kinézte már hónapokkal ezelőtt.
És nem is csalódtunk... Ketten együtt 600-nál több képet készítettünk, melyekből nyilván kellett selejtezni, hiszen az üvegtárak mögött lévő arany- és nemesfém cuccokból egyértelmű, hogy sok lett a homályos és a fényvisszaverődős. De akkor is! Hihetetlen élmény volt, és megszállottan fotóztuk a szépségeket.
Ami még meglepetés volt, hogy igen nagy volt a forgalom! Én úgy gondoltam, hogy nem sok ilyen megszállott van, mint mi, hogy szilveszter délutánján képesek vagyunk kiállításra menni - ahelyett, hogy mint más átlagember, bulira vagy akármilyen társas összejövetelre készülődnénk. Nem, nekünk pont ilyesmi kell! És kiderült, hogy még egy egészen csomó ember is ugyanezt az időtöltését választotta a szilveszteri délutánra... És elképesztően sokan (szinte mindenki) vett fotójegyet. Néha alig bírtuk kivárni, míg egy-egy fanatikusan megszállott fotós 10 percnyi, üvegszekrény előtti térdelés után végre abbahagyja, mondjuk, az arany szarvasfej fotózását. Akkora gépekkel fotóztak, mint a fél karom.


Lehet, pont az utolsó nyitva tartás miatt voltak ennyien, de tény, hogy egy hátsó teremben érdekes előadás is folyt, ahol minden ülőhely foglalt volt...



Egy idézet a http://www.kulturpart.hu oldaláról, mely lényegében konkrétan összefoglalja a kiállítás lényegét:

"A VAM Design Center egész tárlata a szkíták hihetetlenül aprólékos, kidolgozott aranyművészetét helyezi középpontba. Ez a művészet azért olyan különleges, mert a mai mesteremberek, a legnagyobb aranyművesek sem tudják megválaszolni, hogy a szkíták kezdetleges eszközeikkel hogyan lehettek képesek az arany ilyen minőségi megmunkálására. A szkíták fémművessége a nomád művészet máig elérhetetlen csúcsát jelenti, bronz-, ezüst- és aranytárgyaikon a nomád élet képei és mitológiai alakjai jelennek meg.
A leletanyag nagy részét a híres kazahsztáni Ostrov Krym Intézet kutatta fel, ásta ki és másolta le, hogy ma a magyar látogatók előtt is megelevenedjenek a szkíta aranyművesség legszebb tárgyai. Az intézet vezetője, Krym Altynbekov professzor több mint negyven éve vizsgálja ezen nomád népek kultúráját. A kutató jelenleg Mongóliában dolgozik egy türk fejedelem kurgánján, és szakértelme által a megtalált szenzációs leletek eredetihez közeli állapotban, teljes színpompában megmaradnak, közöttük a több mint ezeréves freskózat és egy 96 darabos agyaghadsereg. Krym professzor egy kazahsztáni--francia expedíció élén tárta fel a híres bereli kurgán lovas leleteit – és számos ló mumifikált tetemét is.
Az Ostrov Krym Intézet nem csupán régészeti munkát, hanem restaurációs feladatokat is ellát – így tárulhatnak a szemeink elé ezek a gyönyörű aranytárgyak teljes pompájukban. A szkíta művészet darabjait azért különösen nehéz rekonstruálni, mert nagy részük nem színaranyból, hanem arannyal bevont fából készül, ezt az anyagot pedig igen nehéz konzerválni. A kutatóknak sokszor milliméternyi darabokból kell összeállítaniuk a teljes képet, majd újra életet lehelni az egykor ragyogóan szép tárgyakba. A VAM Design Center kiállítását látva mindenki elismerheti: tökéletes, művészi munkát végeztek."



Egy másik idézet a www.emberekaranyban.hu oldalról:

"A tárlat elemeit szkíta fejedelmi temetkezések régészeti leletanyagának reprodukciói, valamint a feltárást és a leletmentést bemutató képek, molinók alkotják. A tárlatanyag gerincét képező tárgyak döntő többsége az ún. "Issyk-kurgánból" és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés, világviszonylatban is ritkaságszámba menő leleteiből származik, azoknak méret- és anyaghelyes reprodukciója. A bemutatásra kerülő tárgyak ízelítőt adnak a teljes kultúrkör leletanyagából, megelevenedik általuk Berel és Issyk leletein kívül a Cárok völgyéből származó Tuvai lelet, és számos lelőhely emblematikus arany- és ezüsttárgyai.
A reprodukciók hitelességét az Ostrov Krym, a feltárást végző, és a reprodukciókat pontosan és jogszerűen készítő, és a sok ezer éves leletanyag szerves részét is konzerválni, restaurálni képes restaurátornak, Krym Altynbekovnak privát intézete szavatolja. A melléjük érkezett balatonfelvidéki régészeti leletek, valamint a régi történetírók és a szkíták ókori kortárs népeinek leiratai teljes képet adnak ennek az ősi, és mai napig korszerű technikát és filozófiát megélő birodalomról.

Maga a kiállítás nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeinek, azaz a tárgyaknak bemutatására alapul, hanem a teljes feltárási folyamatot bemutatja. A feltárást vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak kultúráját, képzettségét, gazdagságát. A kiállítás látogatói átélhetik ezeknek a titokzatos földpiramisoknak a kutatását, a kincsek megtalálásának euforikus örömét, a leletek beazonosításának aprólékos, szinte nyomozati technikákat igénylő munkáját, és a restaurált leletek igéző szépségét megcsodálva egy időutazást tehetnek a lovasnomád kultúra fénykorába.

A kiállítás egyfajta időutazás nemcsak a 2500 évvel ezelőtti szkíta elődnépeink kézműves kultúrájába, de bemutatja a szkíta nép erényeit és életmódját a világ más népeinek történetírói szemével. Ez a rendkívüli morális és kulturális gazdagság egészen más értékrendet képvisel, mint ami a mai rohanó világunkban a legtöbbünknél jelen van."




Egyes helyekre többször is visszakeveredtünk, amikor úgy adódott, sőt belehallgattunk az igen érdekes előadásba is. A kiállítás rendkívül hatásos festményeit Kertai Zalán készítette, melyek közül egy föntebb, kettő alább látható.
És a végén kaptam még ajándékba egy dvd-t, melyben elvileg az összes kiállított anyag látható, és beírtunk a vendégkönyvbe is. Számunkra nagyon klassz szilveszteri program volt.



Íme, a jegyünk:


Mindezek után csendes örömmel léptünk ki az utcára, ahol a szilveszter kora estjén áradt a trombitáló, vidám tömeg. Mi bementünk az innen pár méterre lévő 3 Testvér Török Étterembe, ahol ideális körülmények között egy jót kajáltunk:


Eztán haza-tömegközlekedtünk, ahol már nem lehetett a Westenden átmenni. Szerencsére volt annyi előre megvett kajánk, hogy a másnapot is átvészeljük vele.
Este otthon kényelembe helyezve magunkat videóztunk, bohóckodtunk, beszélgettünk, éjfél előtt virslit ettünk tormával és mustárral, valamint -- én pezsgővel, István kólával -- koccintva köszöntöttük egymást az új évben.

1 megjegyzés: