2012. június 6., szerda

Nyögdíjas bérlet nyögdíj nélkül

Nyugdíjasbérletem van, hehe... persze nem ártana valami nyugdíj is mellé.
Legalábbis jelen rendeletek szerint, aki aktív korú, munkanélküli egyedülálló és eljut a valahogyan nem reklámozott hír a fülébe, az kap egy sokoldalas határozatot (miután megkérvényezi személyesen az önkormányzatnál, 100 igazolással), s hogy ne maradjon totál pénz nélkül, ezen jogon 22800-at kap havonta ellátásként, cucjális alapon. Régebbi években ez is több volt, de már csak ennyi. Nyilván az árak süllyedtek ekkorát, hogy már csak ennyit érünk.
Egy panellakás fenntartásához nem kell sorolni, hogy ennek hányszorosa lenne szükséges. Aki nem tudná: háromszorosa. És persze még etetni magunkat, akármilyen igénytelen szinten (csirkelábpörkölt, pirítós, far-hát-, nyakleves... nyakból rizses hús... rakott krumpli nem kolbásszal, mezítlábas slambuc és a többi), a macskákat az őket megillető szinten (nem RC, de prémium), a teknőssel együtt, netán a rendszeres kötelező gyógyszereket tudni kiváltani... Luxusdolgokról nem is beszélek, mint pl. ajándékozás, utazás bármilyen kis távra, vagy isten ne adja, kulturális vagy gasztronómiai élvezetek, ezekről már régen lemondtunk, de még inkább isten ne adja, az állataim betegsége... ezt gyorsan felejtsük is el!
Sorra utasítom vissza az antológiába való felkéréseket, mert egyúttal nem tudom a beugrót -- annak a pár db tiszteletpéldánynak az árát -- befizetni. Ugyanis az antológiák természetesen ezzel járnak, hogy a sok szerző, akinek művei szerepelnek a könyvben, rakja össze az árát a nyomdai költségeknek azáltal, hogy kötelezettséget vállalnak x példány -- ami egyúttal tiszteletpéldány is -- a megvételére. Mi tagadás, fáj a szívem... mert számomra ez még mindig megtiszteltetés, hiába vagyok 20 antológián és 2 köteten túl...
Viszont amíg ez a cuciális segély egyedülálló aktív korú munkanélkülieknek kapható, addig jár a tb is, és nyugdíjas bérlet a rendesnél félárnál kicsit többért. Ez is több a semminél. Épp kiszámoltam, alommal és kajával ennyibe kerülnek az állataim.
A határozattal futni újra az önkormányzathoz, és kérni a nyugdíjas bérleti jogosultságom felé a jegyzői határozatot, s ezzel és fényképpel együtt már mehetek is nyugdíjas bérletigazolványt csináltatni.
A másik bérletigazolványomat optimistán félreteszem, hogy ha adódna mégis valami, akkor a következő bérletet aktív szerint vegyem. Igazság szerint már múlt hónapra járt volna, de szerencsétlenségemre épp aznap vettem meg a dolgozó kombináltat, mint eddig mindig -- mikor megjött a határozat a jogosultságról... Ennyit a szerencsémről. Ahol csak lehet, totál jellemzően még azt is elvesztem, amit elveszthetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése