2011. április 19., kedd

Sakura-ünnep


Április 16-18-ig Pesten voltam, ez egy szombat-vasárnap-hétfő, utóbbit az év első szabijaként merészeltem kivenni. Gyönyörű szép tavaszi idő volt, eső nélkül, hűvös, de napsütéses; én pont ezt a rövid ideig tartó (néha ki is maradó) időszakát szeretem a tavasznak, amikor még nem veszi el a meleg az embernek mindentől a kedvét, nem sül meg a kiskabátban, avagy nem kell karján cipelni stb.
Szombat délután látogattunk el a Füvészkertbe, ahol még nem jártam, és ahol játszódott a Pál utcai fiúk történetének egy része is - időnként beazonosítottam a helyszíneket... No de amiért főleg most jöttünk ki, az a Sakura-ünnep volt.

"Az ELTE Füvészkertben többéves hagyomány az évente megrendezett Sakura-ünnep, amely mindig az áprilisi japáncseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura-fák virágzásában.
A Füvészkertben a többféle méretű és árú japán cseresznyefák örökbefogadhatók, azaz megvásárolhatók.
Idén a Sakura-fák örökbefogadásából befolyt összeget teljes egészében a japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére fordítjuk."

Fényképezőm alig győzte a sűrű kattogtatást, s én is alig győztem repkedni a folyton-folyvást szemem elé táruló, csodálatos virágzó fákhoz-bokrokhoz - ennek éppen ideje is volt, mert már kifogytam a természetfotókból, s már nagyon kellett a természetfotós topikomhoz is az anyag. Jó volt látni, hogy mennyi embert megmozgatott ez a program, s igazán lelkesítő volt a tömérdek színes látnivaló, fotóznivaló.
Biztosan volt már mindenki úgy, hogy annyira, de annyira elárasztja a szépség, annyira sok a természettől, s a szituációban a kapott ajándék, hogy szinte túlcsordul. Nem érez fáradtságot, gondokat, bajt, kínlódást, fájdalmat, amit egyébként néha igen nehezen hordunk magunkban-magunkon. Szólni nem tud, csak valami nagy örömtől megnagyobbodott, fojtogató gombócot érez a torkában, s hálát amiatt, hogy valaminek részese lehetett. Ezeken a napokon sokszor éreztem így...



Sakura-ünnep

Ragyogott ezer és
millió cseresznyevirág
a Sakura-ünnepen,
rózsaszín és fehér csodák
az öröm, a tisztaság
és nyugalom napján
a Füvészkertben.
Ragyogott lelkünk is,
minden pillanatot - a jelent,
a békét, a szépséget -
elraktároztuk szívünkben,
a rózsaszín, apró virágok
csillagként szikráztak szemedben...
Köszönöm, hogy vagy,
s hogy e napon én is
boldog és szép lehettem.

1 megjegyzés: