2011. március 15., kedd

Rajzolás gépi programmal

Azért az egér nem ceruza, na.
Kipróbáltam egy számítógépes rajzprogramot, teljesen laikusan és mindenféle magyarázat nélkül, ráadásul úgy, hogy teljesen angol nyelvű, így csak a szavak elenyésző hányadát ismerem, köszönhetően régi, számítógépen munkálkodó mivoltomnak. Nyilvánvalóan nem volt esélyem és lehetőségem élni a program adta összes adottsággal - de azért kipróbáltam.
Biztosan van sokfajta program.
Adtak már nekem úgy ajándékba nagyon hangulatos, modern rajzot, hogy bár tényleg nagyon jól mutat és ki is van téve a falra, de... lényegében semmit nem ábrázol, csak nagyon mutatósan és dekoratívan vannak rajta összepakolva a mértani alakzatok és színek, valamint bennük sokatmondóan, sejtelmesen "összepacsmagolva" különböző számítógépes technikával felvitt színek és foltok - tehát összességében jólesik ránézni az embernek. Mindazonáltal tudom gazdája saját szájából és többéves ismeretségünk alapján, hogy rajzi szinten ő maga tehetségileg kb. épp csak a pálcikaember lerajzolásának fokozatát üti meg.
De van olyan program is, melynek gyakorlója ugyanúgy, képzelet által, saját keze munkáját akarja ceruza helyett egérrel produkálni, csak épp ceruza helyett egérrel rajzol, és papír helyett a monitorra. Itt viszont, ha alapból esetleg bármilyen tehetséges valaki, az itt készült eredményre természetesen kevésbé lehet büszke, mint saját, hagyományosan saját keze munkája alapján készült alkotásaira.
Ezt végül is tudtam előre, nyilván, ha általam elképzelt arcot, alakot akarok "előadni", az egérrel sokkal inkább meg kell küzdenem, mint a sokkal kezelhetőbb, közvetlen kezem által irányítható-forgatható ceruzával vagy ecsettel. Nyilván ez is fejleszthető, és végül is kényelmesebb, ha nem kell az embernek színeket kikeverni, disznóólat csinálnia maga körül a sok ronggyal, szivaccsal, vizestállal és festékkel, amiket aztán a szűkös helyen a macskák kényükre-kedvükre szétberhelnek az egész lakásban.

(Próbálkozás 1.)

De más, nagyon más az egész! Lehet, hogy egyik-másik módszernek van köze tehetséghez, de az is lehet, hogy semmi a világon. Végül is a végeredménynél ránézetkor megfejthető - az egyedi és nem gép által létrehozott formák ugyanis szemmel láthatók, ha emberi kéznek is köze van hozzájuk. Hogy maga a "kép" milyen, mit ábrázol: ábrázol-e kézzelfogható dolgot, kivehető-e valami, ami megnevezhető... s ha nem, ugyanakkor mennyire mutatós; az viszont nem feltétlenül rejt tehetséget... és a mai modern festészetes világban talán épp az utóbbi érvényesül - ez akár tetszik, akár nem, így van.
Ráadásul a kettő ki sem zárja egymást...
Ettől függetlenül jó szórakozásnak tartom a számítógép lehetőségeinek kihasználását, ha már az ember úgyis szeret rajzolni... de nem helyette.

(Próbálkozás 2.)

4 megjegyzés:

  1. Egyáltalán nem rosszak ezek. Főleg első próbálkozásnak. :)
    Ebben az esetben a számítógép "csak egy nagyra nőtt ceruza" a rajzot te készíted! Más az ha kész mértani elemeket rakosgatsz össze. Olyat szabadkézzel eleve nem lehet tökéletesre csinálni, még akik olyan stílusban festenek is, nyilván használnak segédeszközt hozzá.
    Mindenesetre érdemes lesz ezzel is foglalkoznod, a tehetséged egyre jobban meg fog mutatkozni, ahogy a technikai tudást egyre jobban elsajátítod.
    Nekem ezek is tetszenek. :)

    VálaszTörlés
  2. Jó, hát azt én is érezném, nyilván tudnám és fel sem raknám még példaként sem, ha annyira förtelmesek lennének; de végül is nem is a bemutató volt a cél, hanem a megtapasztalás leírása.
    (Azért persze köszönöm, hogy neked ezek is tetszenek.)

    VálaszTörlés
  3. Köszi, lehet azért itt is fejlődni biztosan.:)

    VálaszTörlés