2010. március 11., csütörtök

Kevin Richardson





László Erika
A Macska magazinban "Oroszlánokkal suttogó" címen írt róla cikket. Ebből idéznék:

"Kevin Richardson zoológust, az állatviselkedés szakértőjét az állatok királya, az oroszlán egyenrangú félként kezeli annak köszönhetően, hogy nem bottal és lánccal töri meg a lelküket, hanem szeretettel, megértéssel és bizalommal közelít hozzájuk.
Kevin Richardson, a dél-afrikai Oroszlán Park vezetője szokatlan nevelési módszerével különlegesen szoros kapcsolatba került 'tanítványaival'. Együtt alszik az oroszlánokkal, ölelgeti az újszülött hiénákat, és nőstényoroszlánnal fürdik a folyóban."



"Kevin bátran szemükbe néz az oroszlánoknak, melléjük fekszik, megcsókolja őket." (...)


"Vannak, akik őrültnek tartják és fejrázva nézik, ahogyan az állatokkal érintkezik. Kevin titka saját bevallása szerint az, hogy kitapasztalja minden egyes állat személyiségét, tudja, mitől lesznek dühösek, boldogok, rosszkedvűek, bosszúsak, és úgy bánik velük, mint anya a gyermekével.
Kedvencei az oroszlánok. Minden egyes egyeddel másképp bánik, beszél hozzájuk, simogatja őket, és azt mondja, azokban az oroszlánokban bízik meg legjobban, amelyekkel egyéves koruk előtt kötött barátságot, mert az oroszlán még akkor elég fiatal ahhoz, hogy befogadja őt az oroszlánfalkába. (...)
A most harmincas évei közepét taposó, jóképű Kevin Richardson eredetileg humán élettant hallgatott az egyetemen, és 11 évvel ezelőtt kezdett oroszlánokkal foglalkozni."



Sokan ábrándozunk erről vagy hasonlókról. Még az is elérhetetlen vágyálom, hogy egyszer az életben megsimogathassunk egy oroszlánt... Amit ő csinál, fantasztikus... irigylésreméltó és lenyűgöző.

"Kevin így nyilatkozik a Sky News újságnak:
'Az ösztöneimre hagyatkozom, amikor felmérek egy állatot vagy egy helyzetet, nem közelítek felé, ha úgy érzem, valami nincs rendben. Nem használok botot, ostort vagy láncot, csak türelmet. Lehet, hogy ez veszélyes, de számomra ez szenvedély, nem munka. Vannak, akik azt mondják, hogy beavatkozom a természet rendjébe. De ezek az oroszlánok fogságban születtek és szeretném, ha a lehető legjobb életük lenne. Látszik, hogy élvezik az ember társaságát.'
Kevin oroszlánjai nem szelídek, a parkban természetes körülmények között élnek, megőrizve vadállat jellegüket. Kevin az egyetlen ember, akit elfogadnak, más nem is próbál vagy mer fizikai kapcsolatba kerülni velük. Kevin tudja ezt - és azt is, hogy ez egy nap akár meg is változhat. - Tudom, hogy egy másodperc alatt megölhetnének, de ez nem aggaszt. Ha újra születnék, ugyanezt csinálnám - nyilatkozta."

(Forrás: A Macska magazin, László Erika cikkéből)

5 megjegyzés:

  1. Tündéri ez a pasi! Egész biztos, hogy én figyelemmel fogom kísérni ezután a munkáját és az összes vele és az állataival készült videót megnézem!:-))

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus lehet ekkora "cicákat" pocakolni! :)

    Azért ne felejtsük el hogy neki évek munkája van benne, hogy ezt megteheti, és az állata nem szelídítettek!
    Gyanítom, ha mi mennénk oda hasonló céllal megspórolnánk az aznapi etetést a parknak!

    VálaszTörlés
  3. Én is figyelni fogom.:) Fantasztikus kincset kapott az élettől, az tuti, viszont biztos, hogy az állatoknak ő is kincset ér, hiszen senkitől nem kaphatnak ilyen kézzelfogható, mérhetetlen szeretetet, mint tőle. Le a kalappal...
    (Pszt: és énis-énis-énis ott akarok lenni, hiszti-hiszti-hiszti!!:D)

    VálaszTörlés
  4. Meoi: Na, nyilván nem felejtjük el. De azért eljátszunk a gondolattal, hogy mi is tárolunk annyi szeretetet, hogy azon nem múlna...

    VálaszTörlés
  5. Meoindil: írták is, hogy rajta kívül senkivel sem barátságosak az oroszlánjai, sőt. Tulajdonképpen vadállatok, egyedül őt fogadták be maguk közé.
    Én is rettenetesen irigy vagyok...:-))

    VálaszTörlés