2010. február 25., csütörtök

Retro-kiállítás


Már jó ideje átadták, de még nem jártam benne, viszont tegnap ellátogattam a Fórumba.
Ugyanis kb. 10 napig itt lehet megnézni az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumbeli retrógyűjteményt, melyet a Dalnoky család mondhat magáénak.
A kiállítás a Fórum 2 szintjén volt fellelhető. Rögtön a Csapó utcai bejáratnál egy Moszkvics fogadja a betérőt... kicsit odébb pedig az igen sok évtizede használt motoroknak - Pannónia T5-ös, Danuvia, Verhovina és társainak - örülhettek az emberek.


A tárlat mottója: "Azok a boldog szép napok".

Sok ember nézegette a régi korok letűnt tárgyait, révedező, mosolygó arcok nosztalgiáztak a 20-50 évvel ezelőtt használatos konyhai felszerelések, tévék, rádiók, játékok, könyvek fölött.
Hát igen. Ahogy rácsodálkoztam az összecsukhatós turistapohárra, mely emlékszem, vízzel tele összecsuklott a markomban egy úttörőtáboros vonatút alkalmából... meg a holdautó, ami nemhogy öcsémnek volt, hanem még a fiamnak is... A T5-ös, amilyen apám motorja is volt, és a Danuvia, még színében is piros, mint a füzesgyarmati nagybátyámé volt anno, és én is ültem rajta x-szer, de egyébként is egy hullámos Moszkvicsa volt neki valamikor - hát bizony, elég érdekes mentális hatásokat váltott ki.:)
Az volt még érdekes, hogy nem csak az én gyerekkorombeli, vagy szüleim ifjúkorabeli dolgok kerültek be a kiállításra, hanem bizony már olyanok is, amelyekkel még az én gyerekeim is vígan játszottak. A holdautón kívül a rengeteg lendkerekes autó, a felhúzhatós motoros bohóc, a csipegető csibe, a sárga pléh babatűzhely...
Könyvek százára ismertem rá, de nosztalgiáztam a jó kis MK-s kazettás magnón meg a Sokol rádión is.
Egy külön színfoltja volt a kiállításnak, hogy volt egy ún. Retro-trafik, ahol rengeteg apróságot meg lehetett vásárolni...





























































4 megjegyzés:

  1. A porszívók felülnézetben valami csodásak!:-)) Maga a Mester is méltatta a fotóművészetedet, bizony!:-))))))

    VálaszTörlés
  2. Érdekes lehetett ezeket a - valaha mindennapi - tárgyakat újra látni, főleg mint kiállítási darabokat.

    VálaszTörlés
  3. Flami: a Mesternek én örök lekötelezettje vagyok, mert naplójával mentálisan segített 1 bizonyos évet túlélni, hogy nem estem depibe; úgyhogy ez a minimum. Ráadásul én kultiválom a kiállításokat, a retrót és a fényképezést is, és végre első ízben megtekintettem a Fórumot is - úgyhogy nekem tiszta haszon volt! Ráadásul AMÚGY is tervben volt egy ebesi út valamiképpen, épp ezek miatt - tehát most ez is kiváltódott - mindenképpen én jártam a legeslegjobban.:)) A Béla dicsérete meg hab a tortaféleségen.:))

    VálaszTörlés
  4. Meoi: Hát igen. Ahogy rácsodálkoztam az összecsukhatós turistapohárra, mely emlékszem, vízzel tele összecsuklott a markomban egy úttörőtáboros vonatút alkalmából... meg a holdautó, ami nemhogy öcsémnek volt, hanem még a fiamnak is... A T5-ös, mely apám motorja is volt, és a Danuvia, ami a füzesgyarmati nagybátyámé volt anno és én is ültem rajta x-szer - hát bizony elég érdekes mentális hatásokat váltott ki.:)

    VálaszTörlés