2009. október 23., péntek

Cikk, a kisróka


Név: Cikk
Nem: hím
Született: 2009. 03. 10.
Virtuális örökbefogadás: Jelenlegi támogatója: Flami

Flamiról már írtam.
Annak olvasása után talán nem meglepő, hogy ő is csatlakozott a Noé Állatotthon virtuális támogatói közé.
A rókák az otthon végleges lakói közé tartoznak, s a tervek között szerepel egy róka- és borzrezervátum létesítése is.

Cikket és Cakkot, a 2009. tavaszi születésű kölyökrókákat egy állatvédő vette meg egy orvvadásztól, aki kutyáját gyakorlatoztatta rajtuk, majd eladásra kínálta őket. Nagyon félnek, sérültek és nincsenek túl jó állapotban, de remélhetőleg helyrejönnek majd.

"Az utóbbi időben több róka és más olyan kisállat került be a menhelyre, melyek elhelyezésére nem vagyunk megfelelően felkészülve. A rókákon kívül érkeztek hozzánk nyestek, mosómedvék, sőt, még borzok is, ám hiába minden erőfeszítésünk, nem sikerült számukra megfelelő elhelyezési lehetőséget találnunk vadasparkokban, nemzeti parkokban vagy természetvédelmi területen, ahol biztosítva lett volna, hogy ne kerüljenek kilövésre vagy ne essenek áldozatul a kotorékebeknek és kiképzőiknek. (Több borz és róka is kifejezetten a kotorékozásban sérült meg, ezután került hozzánk - volt közülük, aki túl sem élte a kutyáktól szerzett sérüléseket.)
Bár a hozzánk érkező állatokat ideiglenesen elszállásoltuk, elhelyezésük jelenleg korántsem megfelelő és csak átmeneti megoldásként szolgálhat, hiszen egy néhány négyzetméteres, beton aljú kifutó minden igyekezetünk és természetközeli berendezés esetén sem hasonlít a szóban forgó állatok természetes élőhelyére.
Bár a szelíd, kézhez szokott, ember által felnevelt állatok látszólag elégedettek e kis élettérrel, mi úgy gondoljuk, nem etikus őket szabadságukban ilyen mértékben korlátozni.
Sok fejtörés után végül úgy döntöttünk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket és létrehozunk egy róka- és borzrezervátumot a menhely területén. Ehhez keresünk segítőket, támogatókat, vagy olyan cégeket, melyek szívesen felkarolnák az ügyet."

(Forrás és képek: Noé Állatotthon honlapja)

5 megjegyzés:

  1. Szia Sárkányka!

    Hát valóban nem meglepő :)))
    És látod még a nevük is majdnem ugyanaz az általad virtuálisan örökbefogadott cicával!
    Nagyon jó ez a kezdeményezés a virtuális örökbefogadással!
    A Noésoknak minden tiszteletem, hogy a nem kevés gondjuk mellé most még megpróbálnak belevágni abba is, hogy a rókáknak, borzoknak megfelelő helyet építsenek ki!
    Azokról viszont akik kölykökön gyakorlatoztatják a kutyáikat meg van a véleményem...

    Szia!
    meoindil

    VálaszTörlés
  2. Teljesen így gondolom én is.
    "Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták." (James Herriot)
    Az állatkínzókat szívfájdalom nélkül ugyanazzal büntetném, amit ők tettek az állattal. Egy összkomfortos börtön túl kevés - bár már az is valami lenne...

    VálaszTörlés
  3. Valóban nagyon jó ötlet a virtuális örökbefogadás. Cikk tekintete és pofija is sok embert megragadott már és szerintem a jövőben is meg fog! Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítani a róka- és borz rezervátumot a Noésoknak!

    VálaszTörlés
  4. Igen, az nagyon jó ötlet! Csak rengeteg pénz... de bízom benne, hogy előbb-utóbb sikerül.:)

    VálaszTörlés
  5. Rokát othonra örökbefogadni nem lehet ?

    VálaszTörlés